Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj ciasto szpinakowe, przygotowane na prośbę córki. Myślę że trochę za mocno zbite wyszło ale jest pyszne. Przygotowane do przełożenia kremem.
mikser, nóż, papier do pieczenia, miska, tortownica,
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1568
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 257
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 278
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 265
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 12545
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1568
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 257
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 278
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 265
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 12545
Składniki
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Nie przerywając miksowania cienkim strumykiem dolewamy olej. Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy odciśnięty szpinak , delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 60 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu z ciasta odcinamy górną część czyli wierzch i rozdrabniamy na drobniutkie okruszki, pozostałe ciasto kroimy na dwa krążki. Ciasto gotowe do przełożenia kremem.
Ciasto po upieczeniu wystudzeniu i przekrojeniu.
Przygotowanie ciasta.
Ciasto po upieczeniu.