Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szpinakowe z kremem śmietankowym i czerwoną galaretką z czekoladowymi drobinkami, przypominające arbuza. Polecam :-)
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 90
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 189
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 203
Pyszna i prosta pasta jajeczna.w sam raz do razowego chleba :)
Odsłon: 90
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 189
Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.
Odsłon: 203
Składniki
Ciasto szpinakowe: Świeży szpinak (baby) umieścić w blenderze kielichowym z olejem. Zmiksowac do powstania gęstej papkii. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka z cukrem ubijać do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać papkę szpinakową i sok z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia sie składników. Do masy jajeczno - szpinkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dno formy o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC, przez około 30-35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Krem śmietankowy: Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Umieścić je w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego. Galaretkę rozpuścić w 350 ml. Wystudzić. Na ciasto wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na krem przelać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę truskawkową. Rozrzucić czekoladowe groszki, zanurzając je delikatnie w galaretce. Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Przechowywać w lodówce. Smacznego :-). P.S. Przepis zaczerpniety z bloga Moje Wypieki, z moimi modyfikacjami