Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajkowe ciasto pod choinkę.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10294
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5927
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12742
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4506
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10294
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5927
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12742
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4506
Składniki
Formę na ciasto 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak rozmrozić najlepiej na sicie. Odcisnąć pozostałą wodę. Jajka porządnie ubić. Dodawać stopniowo cukier i ubijać. Dodawać stopniowo olej rzepakowy i olejek cytrynowy i w dalszym ciągu miksować. Teraz szpinak i jeszcze dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już za pomącą szpatułki wymieszać z masą jajeczno-szpinakową. Ciasto wylać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 min. Do suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Ściąć wierzch i okrawki pokruszyć. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie większe, to będą połacie dachu i jedną mniejszą, to będzie podstawa. Masło spienić i dodawać porcjami cukier puder. Dodać mleko zgęszczone, sok z cytryny, alkohol. Miksować aż cukier się rozpuści. Na desce rozłożyć folię spożywczą i centralnie położyć kawałek ciasta, który będzie podstawą naszej chaty/ dachu. Posmarować grubo kremem i poukładać truskawki oraz borówki. Przykryć kremem. Powciskać jeszcze borówki po bokach. Posmarować kremem kawałki ciasta - połacie dachu i przyłożyć do kremu po dwóch stronach. Docisnąć, nadać kształt dachu. Zawinąć w folię spożywczą, jeszcze ładnie formując kształt dachu i pozostawić w lodówce na 2-3 godziny. Ciasto rozwinięte z folii posmarować cienko kremem i posypać okruszkami ciasta. Sam szczyt udekorować kremem i owocami.