Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-06-2022
Jest to jedno z moich ulubionych wiosennych ciast, ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym jest przepyszne. Idealnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, ale i też zrobi furorę na imprezach rodzinnych i nie tylko.
Blaszka 25×36 cm, mikser ręczny
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 97
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31250
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 97
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31250
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Na ciasto ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!! Szpinak rozmroź i odciśnij na durszlaku dociskając łyżką. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Zacznij wlewać stopniowo olej i wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sitko. Zmniejsz obroty miksera i wrzuć szpinak, dokładnie wymieszaj krótko tylko do połączenia. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzuć do nagrzanego piekarnika, na około 1 godz. Piecz w temp. 170 °C na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika na blat i pozostaw do wystygnięcia. Gdy ciasto dobrze wystygnie, zetnij górę ciasta, następnie w malakserze rozdrobnij wierzch ciasta na okruszki. Możesz to również zrobić ręcznie, ale z malaksera okruszki wychodzą idealnie. Galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Odlej ok. pół szklanki galaretki i pozostaw do całkowitego stężenia, następnie pokrój w kosteczkę i wykorzystasz ją do dekoracji góry ciasta. Śmietanki i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku, oraz zacznij wlewać tężejące galaretki truskawkowe. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach. Tak przygotowany krem wylej na spód ciasta szpinakowego, wyrównaj łyżką wierzch i posyp okruszkami z ciasta szpinakowego. Całość dopełnij ulubionymi owocami oraz pokrojoną w kosteczkę galaretką. Smacznego!!! 1 szkl. = 250 ml. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!! Szpinak mrożony dobrze odciśnij na sitku, unikniesz zakalca. Ze szpinaku mrożonego kolor ciasta nie będzie tak intensywny jak ze świeżego, więc możesz się wspomóc odrobiną zielonego barwnika spożywczego w płynie, ogólnie dostępnego w marketach spożywczych, czy osiedlowych sklepikach.