Ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym
Przepis dnia: 25-06-2022
Jest to jedno z moich ulubionych wiosennych ciast, ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym jest przepyszne. Idealnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, ale i też zrobi furorę na imprezach rodzinnych i nie tylko.
Ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym
Składniki
Ciasto szpinakowe
- 3 szkl mąki pszennej tortowej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek - L
- 1½ szkl cukru
- 1½ szkl oleju
- 400 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
Krem
- 990 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru - do smaku
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
Dodatkowo
- owoce do dekoracji - opcjonalnie
Składniki
Ciasto szpinakowe
- 3 szkl mąki pszennej tortowej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek - L
- 1½ szkl cukru
- 1½ szkl oleju
- 400 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
Krem
- 990 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru - do smaku
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
Dodatkowo
- owoce do dekoracji - opcjonalnie
Potrzebne przybory kuchenne
Blaszka 25×36 cm, mikser ręczny
Etapy przygotowania
Na ciasto ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!! Szpinak rozmroź i odciśnij na durszlaku dociskając łyżką. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Zacznij wlewać stopniowo olej i wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sitko. Zmniejsz obroty miksera i wrzuć szpinak, dokładnie wymieszaj krótko tylko do połączenia. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzuć do nagrzanego piekarnika, na około 1 godz. Piecz w temp. 170 °C na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika na blat i pozostaw do wystygnięcia. Gdy ciasto dobrze wystygnie, zetnij górę ciasta, następnie w malakserze rozdrobnij wierzch ciasta na okruszki. Możesz to również zrobić ręcznie, ale z malaksera okruszki wychodzą idealnie. Galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Odlej ok. pół szklanki galaretki i pozostaw do całkowitego stężenia, następnie pokrój w kosteczkę i wykorzystasz ją do dekoracji góry ciasta. Śmietanki i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku, oraz zacznij wlewać tężejące galaretki truskawkowe. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach. Tak przygotowany krem wylej na spód ciasta szpinakowego, wyrównaj łyżką wierzch i posyp okruszkami z ciasta szpinakowego. Całość dopełnij ulubionymi owocami oraz pokrojoną w kosteczkę galaretką. Smacznego!!! 1 szkl. = 250 ml. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!! Szpinak mrożony dobrze odciśnij na sitku, unikniesz zakalca. Ze szpinaku mrożonego kolor ciasta nie będzie tak intensywny jak ze świeżego, więc możesz się wspomóc odrobiną zielonego barwnika spożywczego w płynie, ogólnie dostępnego w marketach spożywczych, czy osiedlowych sklepikach.
Przepis w Waszym wykonaniu (11)
Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 366
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 4391
Propozycja na obiad z polędwicy wieprzowej z paseczkiem tłuszczyku. Tę ostatn...
Odsłon: 162
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
- Impreza
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Dla zdrowia
Odsłon: 170
Ostatnio komentowane przepisy
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 366
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 4391
Propozycja na obiad z polędwicy wieprzowej z paseczkiem tłuszczyku. Tę ostatn...
Odsłon: 162
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
- Impreza
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Dla zdrowia
Odsłon: 170
Składniki
- 3 szkl mąki pszennej tortowej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek - L
- 1½ szkl cukru
- 1½ szkl oleju
- 400 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 990 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru - do smaku
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
- owoce do dekoracji - opcjonalnie
Na ciasto ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!! Szpinak rozmroź i odciśnij na durszlaku dociskając łyżką. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Zacznij wlewać stopniowo olej i wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sitko. Zmniejsz obroty miksera i wrzuć szpinak, dokładnie wymieszaj krótko tylko do połączenia. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzuć do nagrzanego piekarnika, na około 1 godz. Piecz w temp. 170 °C na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika na blat i pozostaw do wystygnięcia. Gdy ciasto dobrze wystygnie, zetnij górę ciasta, następnie w malakserze rozdrobnij wierzch ciasta na okruszki. Możesz to również zrobić ręcznie, ale z malaksera okruszki wychodzą idealnie. Galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Odlej ok. pół szklanki galaretki i pozostaw do całkowitego stężenia, następnie pokrój w kosteczkę i wykorzystasz ją do dekoracji góry ciasta. Śmietanki i serek wrzuć na pół godz. do zamrażalnika, następnie wrzuć do miski i ubij razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsyp cukier puder do smaku, oraz zacznij wlewać tężejące galaretki truskawkowe. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach. Tak przygotowany krem wylej na spód ciasta szpinakowego, wyrównaj łyżką wierzch i posyp okruszkami z ciasta szpinakowego. Całość dopełnij ulubionymi owocami oraz pokrojoną w kosteczkę galaretką. Smacznego!!! 1 szkl. = 250 ml. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!! Szpinak mrożony dobrze odciśnij na sitku, unikniesz zakalca. Ze szpinaku mrożonego kolor ciasta nie będzie tak intensywny jak ze świeżego, więc możesz się wspomóc odrobiną zielonego barwnika spożywczego w płynie, ogólnie dostępnego w marketach spożywczych, czy osiedlowych sklepikach.
takie lekkie, wakacyjne ciasto :)
Przepiękne ciasto 🍰 Gratuluję;)
Pyszotka:)
Wygląda bajecznie :)
Szaleństwo kolorów i to jest to jak na wiosnę przystało