Zaskakujący pomysł na ciasto. Przepis pochodzi z 414. odcinka programu "Ewa gotuje".
Ciasto szpinakowe z limonką według Ewy Wachowicz
Składniki
- 5 jajek
- 100 g ksylitolu
- 350 g mąki jaglanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- skórka z limonki
- 3 łyżki soku z limonki
- 100 g mrożonego szpinaku
- do podania: konfitura wiśniowa
- masło
Składniki
- 5 jajek
- 100 g ksylitolu
- 350 g mąki jaglanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- skórka z limonki
- 3 łyżki soku z limonki
- 100 g mrożonego szpinaku
- do podania: konfitura wiśniowa
- masło

Etapy przygotowania
Jajka wybić do miski. Posłodzić ksylitolem i zmiksować. Wsypać mąkę jaglaną i proszek do pieczenia. Wlać olej i wymieszać mikserem. Uperfumować skórką z limonki. Dodać sok. Dorzucić rozmrożony, odciśnięty i pokrojony szpinak. Zmiksować.
Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą bezglutenową.
Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.
Podawać z masłem i domową konfiturą z wiśni.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 182

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 399
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 207
Ostatnio komentowane przepisy
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 182

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 399
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 207



Składniki
- 5 jajek
- 100 g ksylitolu
- 350 g mąki jaglanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- skórka z limonki
- 3 łyżki soku z limonki
- 100 g mrożonego szpinaku
- do podania: konfitura wiśniowa
- masło
Jajka wybić do miski. Posłodzić ksylitolem i zmiksować. Wsypać mąkę jaglaną i proszek do pieczenia. Wlać olej i wymieszać mikserem. Uperfumować skórką z limonki. Dodać sok. Dorzucić rozmrożony, odciśnięty i pokrojony szpinak. Zmiksować.
Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą bezglutenową.
Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.
Podawać z masłem i domową konfiturą z wiśni.
Pyszotka:)