Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Tajemniczy Ogród to tarta z czerwonymi owocami, wprost idealna na jesienne i zimowe dni. Kruchy spód i soczyste owoce z pewnością przypadną do gustu wielu smakoszom. Przysmak świetnie sprawdzi się jako deser po obiedzie czy słodka przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Do wykonania ciasta możesz użyć świeżych lub mrożonych owoców.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 38
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 38
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105486
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 98
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4556
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 38
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 38
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105486
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 98
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4556
Składniki
Pracę zacznij od utarcia miękkiego masła z cukrem na gładką masę. Następnie dodaj jajko (w temperaturze pokojowej). Dosyp mielone migdały i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj lub zagnieć ciasto dłońmi. Podziel ciasto na 2 części – 1/3 i 2/3, uformuj kule, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmij większą część ciasta, spłaszcz, rozwałkuj i wyłóż do okrągłej, ceramicznej foremki (ok. 23 cm) nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Mocno dociśnij ciasto do foremki, wykładając także boki. Nakłuj widelcem i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Następnie wystudź spód.
Do garnka przełóż umyte i pozbawione szypułek owoce, zasyp cukrem i gotuj na wolnym ogniu, aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać, a sok lekko odparuje. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z małą ilością zimnej wody, aż powstanie gęsta zawiesina i cienkim strumieniem przelej do owoców. Gotuj dalej, stale mieszając, aż masa owocowa zgęstnieje.
Drugą, mniejszą część ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Wytnij z ciasta cienkie paski. Posłużą do wykonania wzoru na wierzchu ciasta. Na podpieczony spód wyłóż ugotowane owoce i ułóż wzór (kratkę) na górze. Wstaw blaszkę do pieca (180°C) i trzymaj ok. 15 minut, aż wierzchnie ciasto się zarumieni. Wyjmij tartę z pieca i wystudź. Podawaj, gdy osiągnie temperaturę pokojową. Dzięki temu uzyskasz równe kawałki bez wypływania owocowego nadzienia.