Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiają toffi. Ciasto toffi nie wymaga pieczenia, jest niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia. Składa się ze spodu z pokruszonych herbatników i delikatnej pianki w dwóch smakach. Z pewnością temu ciastu nie można odmówić słodyczy. Będzie idealne dla wszystkich miłośników bardzo słodkich deserów.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 374
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 374
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki zmiel w blenderze. Masło rozpuść i lekko przestudź. Wymieszaj razem masło z herbatnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskaną masą wyłóż spód i krawędzie tortownicy o średnicy 24 centymetrów. Brzegi powinny mieć wysokość ok. 7-8 cm.
Wykonaj piankę toffi. Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj kajmak, ciągle mieszając, jedynie do połączenia się składników. We wrzącej wodzie rozpuść żelatynę i pozostaw do ostygnięcia. Do ubitej masy kajmakowej wlewaj żelatynę cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Wylej masę na przygotowany spód. Całość wstaw do lodówki na czas przygotowywania drugiej pianki.
Wykonaj piankę śmietankową w dokładnie taki sam sposób, tylko z mniejszej ilości składników i bez dodawania kajmaku. Wylej ją na lekko stężałą już piankę toffi.
Kajmak przeznaczony na polewę podgrzej w garnuszku z wodą. Powinien być dość mocno płynny. Oblej nim wierzch ciasta toffi i natychmiast wstaw do lodówki. Kilka odłożonych herbatników pokrusz i posyp nimi brzegi ciasta. Ciasto podawaj na zimno, kiedy obie masy piankowe i polewa zastygną.