Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiają toffi. Ciasto toffi nie wymaga pieczenia, jest niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia. Składa się ze spodu z pokruszonych herbatników i delikatnej pianki w dwóch smakach. Z pewnością temu ciastu nie można odmówić słodyczy. Będzie idealne dla wszystkich miłośników bardzo słodkich deserów.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14263
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1655
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16283
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6559
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14263
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1655
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16283
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6559
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki zmiel w blenderze. Masło rozpuść i lekko przestudź. Wymieszaj razem masło z herbatnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskaną masą wyłóż spód i krawędzie tortownicy o średnicy 24 centymetrów. Brzegi powinny mieć wysokość ok. 7-8 cm.
Wykonaj piankę toffi. Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj kajmak, ciągle mieszając, jedynie do połączenia się składników. We wrzącej wodzie rozpuść żelatynę i pozostaw do ostygnięcia. Do ubitej masy kajmakowej wlewaj żelatynę cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Wylej masę na przygotowany spód. Całość wstaw do lodówki na czas przygotowywania drugiej pianki.
Wykonaj piankę śmietankową w dokładnie taki sam sposób, tylko z mniejszej ilości składników i bez dodawania kajmaku. Wylej ją na lekko stężałą już piankę toffi.
Kajmak przeznaczony na polewę podgrzej w garnuszku z wodą. Powinien być dość mocno płynny. Oblej nim wierzch ciasta toffi i natychmiast wstaw do lodówki. Kilka odłożonych herbatników pokrusz i posyp nimi brzegi ciasta. Ciasto podawaj na zimno, kiedy obie masy piankowe i polewa zastygną.