Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto drożdżowe z zatopionymi owocami i kruszonką. Ciasto topielec gościło w moim rodzinnym domu co niedzielę. Mama zawsze przygotowała dwie keksówki tego wypieku, które znikały w niemal całości już pierwszego dnia.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8535
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1247
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10207
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4643
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 703
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8535
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1247
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10207
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4643
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 703
Składniki
Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy połowę cukru i zalewamy mlekiem. Składniki mieszamy do rozpuszczenia.
Do osobnej miski przesiewamy pozostałą część mąki, dodajemy szczyptę soli, pozostałą część cukru, wlewamy rozpuszczone drożdże, wbijamy jajko i dodajemy startą na tarce margarynę. Składniki wyrabiamy dłońmi. Następnie wyrobione ciasto przekładamy do woreczka i umieszczamy w większej misce. Miskę wypełniamy wodą. Ciasto będzie gotowe, kiedy wypłynie na powierzchnię wody.
Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i wylepiamy nim spód blaszki. Na górze układamy owoce.
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy masło. Z podanych składnikach przygotowujemy kruszonkę.
Kruszonkę wysypujemy na owoce.
Ciasto topielec wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Upieczone ciasto topielec studzimy na kratce. Smacznego!