Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tornado to szybkie i wyjątkowo pyszne ciasto na każdą okazję. Jest spektakularnie wilgotne, o ciekawym marmurkowym wzorze, dzięki czemu nie potrzebuje dodatkowego dekorowania.
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 411
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7633
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 411
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7633
Składniki
Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia do dużej miski. W osobnej misce utrzyj ze sobą masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodawaj do masła po jednym jajku i jednej łyżce mieszanki mącznej, za każdym razem mieszając. Dodaj ekstrakt waniliowy i mleko, krótko wymieszaj. Następnie wsyp mąkę i szybko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
Połowę masy przełóż do osobnego naczynia. Do pozostałego ciasta dodaj kakao i wymieszaj do uzyskania masy w jednolitej barwie. Formę do babek z kominem, o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nadmiar strzepnij.
Przenoś po jednej dużej łyżce ciasta jasnego naprzemiennie z łyżką ciasta ciemnego, za każdym razem lekko przesuwając kolory mas w poziomie, tworząc wzór tornada. Delikatnie stuknij formą o blat stołu, by ciasto osiadło. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza.
Ciasto tornado piecz przez ok. 35-50 minut lub do suchego patyczka wyjętego z najgrubszej części. Po upieczeniu, ciasto tornado odstaw na 15 minut. Przełóż je na kratkę i pozwól mu całkowicie ostygnąć przed podaniem. Dodatkowe dekorowanie nie jest konieczne. Finezyjny wzór jest doskonałą ozdobą.