Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto biszkoptowe z trzema różnymi biszkoptami. Ciasto z dwoma kremami, galaretką i polewą czekoladową. Ciasto imprezowe, dosyć wysokie, może zastąpić tort. Ciasto pracochłonne, ale warto było bo rodzinie bardzo smakowało.
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 252
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 357
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1485
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 252
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 357
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1485
Składniki
biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia, tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi biszkopt upiec z płatkami czekoladowymi, dodanymi na samym końcu. Do trzeciego wraz z mąką dodać kakao. Ze wszystkich biszkoptów, zdrapać widelcem skórkę. Zapobiegnie to odklejaniem warstw kremu.
Do tej samej blaszki, ułożyć biszkopt kakaowy. Tylko blaszkę wpierw wyżej zabezpieczyć papierem. Biszkopt nasączyć częścią soku.
krem 1- Mandarynki odsączyć i pokroić na kawałki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z jogurtem i serkiem, ubić do puszystego. Potem stopniowo dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wmieszać mandarynki i krem wyłożyć do blaszki na biszkopt. Krem rozsmarować i schłodzić ciasto w lodówce.
galaretka-Jeżyny rozgotować z cukrem i 1/2 szklanki wody. Przetrzeć przez sito albo rozdrobnić blenderem. Przelać do menzurki i dopełnić wodą do 900 ml. Ponownie zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretki. Schłodzić do lekkiego tężenia i przelać równomiernie do blaszki na krem.
Delikatnie ułożyć jasny biszkopt i mocniej nasączyć sokiem.
krem 2-Dzień wcześniej wieczorem, rozpuścić czekolady w śmietance nad parą. Schłodzić w lodówce albo przynajmniej z godzinę. Czekoladki pokroić w kawałki albo rozdrobnić blenderem na grubsze cząstki. Wykonać krem podobnie jak 1. Na koniec wmieszać czekoladki i wyłożyć do blaszki i rozsmarować.
Przykryć ostatnim biszkoptem, dołem do góry i schłodzić z godzinę w lodówce.
polewa- Czekolady z cukrem, rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego i posmarować górę ciasta. Płatki czekoladowe wsypać do woreczka foliowego, dodać ok. 1/3 łyżeczki barwnika. Potrząsnąć i pozłocić. Można gotowe pozłacane kupić. Rozsypać po jeszcze nie zastygłej polewie. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Kroić ok. 3-4 cm. szerokie plastry a długie z 10 cm. Zamiast tej posypki można zrobić rozetki z jakiegoś kremu.