Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto truskawkowy puch to wariant popularnego deseru charlotte, czyli owocowej pianki otoczonej biszkoptami. Ten lekki, rozpływający się w ustach niczym ptasie mleczko deser jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale i efektowny. Z powodzeniem może wystąpić w roli tortu urodzinowego na kameralnym przyjęciu. Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami. Ale kto sięgałby po inne w szczycie sezonu truskawkowego!
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 27
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 151
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 27
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 151
Składniki
Przygotuj niewielką tortownicę – o średnicy około 20 cm. Jej dno i boki wyłóż biszkoptami. Galaretki zalej gorącą (ale nie wrzącą) wodą i dokładnie wymieszaj (do rozpuszczenia się żelatyny). Odstaw do wystudzenia.
Truskawki umyj i usuń szypułki. Połowę przekrój na połówki. Resztę zblenduj i wymieszaj z 5 łyżkami płynnej galaretki. Śmietanę ubij „na sztywno” na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodaj cukier puder. Delikatnie wymieszaj ubitą śmietaną z serkiem homogenizowanym.
Dodaj 2-3 łyżki masy serowej do galaretki i dokładnie wymieszaj. Powtórz tę czynność dwukrotnie, po czym równomiernie rozprowadź tak przygotowaną galaretkę w reszcie masy. Wylej masę serową do tortownicy i wstaw do lodówki. Gdy trochę stężeje, nałóż warstwę musu truskawkowego i przysyp kawałkami truskawek. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin – najlepiej na całą noc.