Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta ucierane są chyba najprostsze i najbardziej niezawodne w przygotowaniu ze wszystkich. Ich nazwa pochodzi od sposobu łączenia składników – poprzez ich ucieranie na jednolitą, gładką masę. Pierwotnie czynność tę wykonywano ręcznie – drewnianą pałką, w makutrze. Dlatego niegdyś pieczenie ucieranego ciasta, choć proste, wymagało pewnego nakładu czasu i wysiłku. Dziś mamy do dyspozycji cukier drobnoziarnisty i oczywiście mikser. Pyszne ciasto ucierane z jabłkami można zrobić (nie licząc czasu wypiekania) dosłownie w kilkanaście minut.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 69
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 69
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Składniki
Umyj jabłka, obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na półplasterki. Skrop sokiem z cytryny, oprósz cukrem trzcinowym (możesz zastąpić go białym cukrem) i cynamonem.
Na średnich obrotach miksera utrzyj na puszystą masę masło z białym cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Stopniowo, nie przerywając ucierania, dodaj jajka, obie mąki i proszek do pieczenia. Miksuj wszystkie składniki tylko tak długo, aż powstanie z nich jednolita masa.
Przygotuj tortownicę o średnicy około 22 cm. Natłuść ją i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Powtykaj pionowo (lub pod lekkim kątem – tak, by zanurzyły się w cieście w całości) półplasterki jabłek. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut.
Przed podaniem ucierane ciasto z jabłkami posyp (z użyciem sitka o drobnych oczkach) cukrem pudrem (ciasto musi być całkowicie wystudzone!).