Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ucierane ciasto to jedno z najprostszych i pysznych ciast jakie można sobie wymarzyć. Jest puszyste i za każdym razem fajnie wyrasta. Polecam
miska, mikser, łyżka drewniana, szklanka o poj. 250 ml, blaszka, papier do pieczenia,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3743
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2091
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5534
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5552
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3743
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2091
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5534
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5552
Składniki
Przygotować kruszonkę; Masło pokroić na kawałki włożyć do miski , dodać pozostałe składniki i wymieszać , rozcierając dłońmi i opuszkami palców tworząc grudki kruszonki. Włożyć do lodówki na 10 - 15 minut. Pokrojone w kawałki masło włożyć do rondla z grubym dnem i roztopić, odstawić do wystudzenia. Blaszkę o wymiarach 18/ 28 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kawałki czyli w większą kostkę. Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do większej miski wbić jajka , dodać cukier oraz cukier waniliowy, miksować na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę ( aż cukier się rozpuści ),dodać roztopione wystudzone masło, miksować chwilkę dodać jogurt naturalny oraz przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Już nie miksować tylko wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Do przygotowanej blaszki wyłożyć ciasto , na wierzch wyłożyć kawałki jabłek lekko je wciskając w ciasto, posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. i piec około 40 stopni , a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wyjęciu z pieca ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Ciasto po upieczeniu i studzeniu.