Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto maślane i pulchne. Idealnie pasują do niego kwaskowe śliwki i chrupiąca kruszonka. Do kawy w sam raz!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1301
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5828
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8837
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18462
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1301
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5828
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8837
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18462
Składniki
UWAGA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, mąkę i cukier zagniatamy tworząc grudki. Kruszonkę odstawiamy na bok. Do miski wkładamy masło oraz cukier i ucieramy wszystko na jasną, puszystą masę. Kiedy cukier i masło się połączą, to dodajemy po kolei jajka dalej ucierając. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Mąkę z proszkiem mieszamy w oddzielnej misce i przesiewamy do masy maślanej. Dodajemy również mleko i śmietanę. Wszystko mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.
Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy. Na powierzchni układamy połówki śliwek skórką do dołu. Całość obsypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach (góra-dół) do suchego patyczka.