Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto maślane i pulchne. Idealnie pasują do niego kwaskowe śliwki i chrupiąca kruszonka. Do kawy w sam raz!
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 60
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 50
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 60
Składniki
UWAGA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, mąkę i cukier zagniatamy tworząc grudki. Kruszonkę odstawiamy na bok. Do miski wkładamy masło oraz cukier i ucieramy wszystko na jasną, puszystą masę. Kiedy cukier i masło się połączą, to dodajemy po kolei jajka dalej ucierając. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Mąkę z proszkiem mieszamy w oddzielnej misce i przesiewamy do masy maślanej. Dodajemy również mleko i śmietanę. Wszystko mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.
Gotową masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzamy. Na powierzchni układamy połówki śliwek skórką do dołu. Całość obsypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach (góra-dół) do suchego patyczka.