Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki - owoce kojarzące się z jesienią, które smakują idealnie niemal w każdej postaci. W dzisiejszym przepisie będą one dodatkiem do ciasta ucieranego. Proste, pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami, które idealnie komponuje się z kubkiem herbaty w chłodne i zimne dni! Zapisz przepis i wypróbuj póki trwa sezon na śliwki!
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1932
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1932
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 42
Składniki
*Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a margaryna powinna być miękka. Wyjmij je z lodówki na 2-3h przed przygotowaniem ciasta. Przygotowanie (blacha 30x20cm): Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Śliwki umyj oraz przekrój na połówki lub mniejsze części.
Miękką margarynę przełóż do miski, wsyp cukier i cukier waniliowy oraz zacznij ucierać (miksować) mikserem ok. 3 minut – do połączenia się składników.
Nie przerywając ucierania ciasta dodaj szczyptę soli oraz kolejno po 1 jajku – jajka dodajemy w chwili, gdy poprzednie połączy się z masą tłuszczowo-cukrową. Całość powinna zająć Ci do 5 minut, aż do połączenia się składników.
Następnie przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj trzepaczką lub łyżką, aż znikną grudki – masa będzie gęsta!
Blachę 30x20cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż na nią ciasto ucierane oraz ułóż na nim połówki śliwek.
Śliwki możesz posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Dzięki nim w kuchni będzie się unosił smakowity zapach podczas pieczenia ciasta.
Piecz ciasto w 175 stopniach przez 55 minut (tryb pieczenia góra-dół) + dodatkowo podpiecz spód przez 5 minut (tryb pieczenia dół). Możesz sprawdzić czy ciasto się upiekło poprzez „metodę suchego patyczka”. Patyczek do szaszłyków włóż w najgrubszym miejscu w cieście – jeśli wyjmiesz go i jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone. Jeśli jest mokry – pozostaw ciasto w piekarniku dłużej Po upieczeniu ostudź ciasto. Możesz je posypać cukrem pudrem! Przechowuj w zamkniętym pudełku lub przykryte folią, aby nie wyschło.