Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj ciasto które przygotowałam na niedzielne popołudnie do kawy. Ciasto o trzech smakach , wyszło bardzo smaczne i szybko znikało z talerza. Polecam
tortownica o średnicy 26/ 26 cm, papier do pieczenia, mikser, garnek, łyżka drewniana,
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2255
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 27122
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26983
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2255
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 27122
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26983
Składniki
Biszkopt makowy - Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić ze szczyptą soli sztywną masę dodając pod koniec ubijania cukier na przemian z ziółkami. Przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mak i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 - 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. Z górnego blatu ściąć delikatnie górę , rozkruszyć do talerza i odłożyć do dekoracji. Krem budyniowo - śmietankowy - Większą połowę mleka zagotować razem z cukrem , a w pozostałym mleku dokładnie rozmieszać proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń energicznie mieszając by nie powstały klomby. Ugotowany budyń okryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestudzenia, od czasu do czasu przemieszać. Masło o temperaturze pokojowej zmiksować na puszystą jasną masę razem z cukrem pudrem, następnie do masy maślanej cały czas miksując stopniowo dawać po łyżce zimnego całkowicie wystudzonego budyniu, miksując do połączenia składników. Dobrze schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie połączyć z masą maślano budyniową. Krem schłodzić w lodówce. Masa jabłkowa - Jabłko po obraniu przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę różnej wielkości, włożyć do garnka i podgrzewać aż zacznie się rozpadać dodając 2 łyżki wody. Gdy jabłko już zmięknie przełożyć gotowy mus ze słoika, wymieszać i podgrzewać do zagotowania. W między czasie żelatynę rozpuścić we wrzącej gorącej wodzie. Masę jabłkową wyłączyć i wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Odłożyć do lekkiego stężenia. Składanie ciasta; Spód biszkopty włożyć z powrotem do tortownicy, delikatnie nasączy ponczem wody, cukru i soku z cytryny. Następnie wyłożyć mus jabłkowy, rozprowadzić po całej powierzchni ciasta, nałożyć drugi blat , rozłożyć krem budyniowo - śmietankowy. Na górę rozsypać pokruszony biszkopt. Włożyć do lodki do całkowitego stężenia. Po wyjęciu górę udekorować - polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego
Ciasto po upieczeniu gotowe do udekorowania.
Gotowe ciasto w przekroju.
Ciasto do odłożenia do stężenia.