Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto wegańskie to prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów, którzy cenią sobie zdrową słodycz. W kremowej bazie daktylowej zanurzone są orzechy, a całość polana czekoladą. Jeśli chcesz podkręcić smak, możesz dodać wiórki kokosowe, bakalie lub pastę tahini.
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21949
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21949
Składniki
Daktyle włóż do miski, zalej wrzącą wodą i odcedź po 15 minutach. Herbatniki zmiksuj w malakserze na drobny pył lub włóż je do woreczka strunowego i rozgnieć wałkiem do ciasta. Do herbatnikowych okruszków dodaj rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Tortownicę (ok. 25 cm) wyłóż folią spożywczą, a na jej dnie wysyp kruszonkę. Następnie wygładź spód i mocno ugnieć go łyżką. Włóż tortownicę do lodówki lub zamrażarki.
Przejdź do wykonania masy. Do blendera wrzuć daktyle i miksuj je do uzyskania gładkiej masy. Następnie wrzuć do niej posiekane orzechy laskowe i migdały, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż masę na herbatnikowy spód, wyrównaj i wstaw do lodówki. W tym czasie rozpuść posiekane czekolady w kąpieli wodnej i wylej polewę na schłodzone ciasto. Deser ponownie wstaw do lodówki i wyjmij na 15 minut przed podaniem. Ciasto wegańskie krój na trójkątne kawałki i podawaj.