Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i delikatne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Dzięki galaretkom cytrynowym masa nie jest zbyt słodka i fajnie komponuje się ze słodką posypką z wiórek kokosowych.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 960
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 960
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11896
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Składniki
Biszkopt Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka - miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Masę wylewamy na prostokątną blachę (moja ma wymiar 27 cm x 37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25-30 min. (do suchego patyczka).
Masa Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzątku (ok. 750 ml) i pozostawiamy do momentu aż zacznie lekko tężeć. Twaróg mielimy lub dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier - mieszamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno razem ze śnieżką, dodajemy tężejącą galaretkę, a następnie ser wymieszany z cukrem. Całość dokładnie miksujemy.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na pół. Na dolnej części rozsmarowujemy naszą masę i przykrywamy drugą połówką biszkoptu. Górę ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Wiórki kokosowe podsmażamy na patelni razem z margaryną i cukrem, wykładamy na dżem. Wkładamy do lodówki by masa dobrze stężała. (Robię ciasto wieczorem i zostawiam na noc).