Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Werona słusznie kojarzy się z miłością i poświęceniem. Potrzeba trochę serca i cierpliwości, by je przygotować. Trud wynagradza piękny wygląd i obłędnie malinowy smak, którym można cieszyć się nawet w środku zimy. Postaraj się nabyć choć 250 g świeżych malin – reszta może być mrożona. Jeśli chcesz przyspieszyć żmudny proces tworzenia ciasta z 4 warstwami z galaretką, zaopatrz się w 3 formy o identycznych rozmiarach. Tylko jedna musi być żaroodporna. Z 3 formami schłodzisz wszystkie warstwy niemal jednocześnie (daj więcej czasu tej z galaretką malinową). Na koniec po prostu ostrożnie złóż je w całość, wstaw do lodówki i odczekaj kilka godzin z konsumpcją, by się „skleiły”.
Forma 21x21 cm (najlepiej trzy takie formy)
Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
Odsłon: 12
Pod koniec lutego na profilach Smaker.pl w mediach społecznościowych zapytali...
Odsłon: 10886
Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 73
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 98
Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
Odsłon: 12
Pod koniec lutego na profilach Smaker.pl w mediach społecznościowych zapytali...
Odsłon: 10886
Dziś kalorie się nie liczą I na takiego paczka czy nawet dwa można sobie śmi...
Odsłon: 73
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 98
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną pianę.
W połowie ubijania partiami dodaj cukier się rozpuści, a piana stanie się gładka i lśniąca, zmniejsz obroty miksera i dodaj po jednym żółtku.
Przesiej do piany mąkę, proszek na budyń i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną – tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 21x21 cm. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt upuść na ziemię z wysokości 30 cm (dzięki temu nie opadnie). Odstaw do wystudzenia.
Połącz składniki na poncz. Przestudzony biszkopt przekrój na dwa blaty i skrop ponczem.
Przygotuj jedną z galaretek zgodnie z opisem na opakowaniu, ale z użyciem tylko 200 ml wody. Przestudź i połącz z połową zmiksowanych malin. Wyłóż formę, w której piekł się biszkopt, folią spożywczą. Przelej do formy galaretkę z malinami i wstaw do lodówki na 2-3 godziny – do czasu, aż całkowicie stężeje.
Przygotuj pozostałe galaretki zgodnie z opisem, ale łącznie w 400 ml wody. Przestudź.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę. Odmierz dokładnie 1/3 śmietany i 1/3 galaretki. Wymieszaj i wyłóż na galaretkę z malinami. Wyrównaj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Wstaw też do lodówki naczynie ze śmietaną (przechowuj ją w lodówce do czasu, aż zużyjesz całą).
Stężałą zawartość formy przełóż na odpowiednio duży talerz lub deskę. Pozostaw w lodówce.
Do wyłożonej folią spożywczą formy włóż jeden z blatów biszkoptu. Połącz połowę pozostałej śmietany z połową galaretki (prawdopodobnie musisz lekko upłynnić tężejącą galaretkę – nie podgrzej jej zbyt mocno!). Przełóż na biszkopt, wyrównaj i wstaw do lodówki.
Po 2-3 godzinach ostrożnie przełóż do formy blat z galaretek. Ułóż na nim drugi blat biszkoptu. Połącz resztę galaretki ze śmietaną i wyłóż na wierzch ciasta. Wyrównaj.
Gdy ostatnia warstwa z galaretką całkowicie stężeje, udekoruj ciasto świeżymi malinami.