Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pyszne, mięciutkie, mokre i ta chrupkość orzechów, po prostu niebo w ustach. Przepis na wiewiórkę pochodzi z gazety "Najlepsze Ciasta".
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 393
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 393
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Składniki
Z umytych i obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne, a następnie owoce kroimy w drobną kostkę. Orzechy grubo siekamy, a rodzynki sparzamy i odcedzamy.
W misce ucieramy żółtka z cukrem na białą, puszystą masę. Do zawartości miski dodajemy olej i mieszamy. Dalej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wszystko dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie łączymy ją z ciastem.
Orzechy z kawałkami jabłek i rodzynkami dokładnie wymieszać. I wszystko dodać do ciasta.
Ciasto połączyć z mieszanką orzechów z jabłkiem i rodzynkami, a następnie wylać je na podłużną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180' przez około 60-65 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem jeżeli jest suchy, można ciasto wyjmować , jeżeli nie to pieczemy je wówczas do momentu, aż patyczek będzie suchy. Po upieczeniu ciasto studzimy i obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
;-D
;-)))