Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetne, proste ciasto z jabłkami, cynamonem i orzechami. Dzięki jabłkom jest wilgotne, dzięki orzechom chrupiące, dzięki cynamonowi pachnące. Najważniejsze jest to, że miesza się je mikserem 10 minut i zawsze wychodzi. Doskonała propozycja do świątecznej kawy.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1226
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5749
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8805
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18353
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1226
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5749
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8805
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18353
Składniki
Najpierw jabłka obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Siekamy orzechy dosyć drobno. Odkładamy na bok.
Następnie wbijamy jajka do miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy wszystko mikserem do momentu, aż masa zbieleje i podwoi objętość. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Na koniec dodajemy do ciasta orzechy i jabłka. Całość mieszamy łyżką.
Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszka prostokątna ma wymiary 28x18 cm lub kwadratowa o boku 20 cm. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 40 -50 min (do suchego patyczka). Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto wiewiórka gotowe!