Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt czekoladowy z doskonałym kremem o smaku cappuccino i chrupiącą warstwą chałwową. „Włoski narzeczony” to jedno z najsmaczniejszych ciast w naszym repertuarze. Na przyjęciach zawsze robi ogromne wrażenie na gościach. Polecamy je zwłaszcza miłośnikom delikatnej włoskiej kawy cappuccino!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4580
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418018
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4580
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418018
Składniki
Pieczemy biszkopt. Suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy do połączenia składników i odkładamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 °C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Mleko podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim masło i czekoladę. Jaja całe ze szczyptą soli i cukrem waniliowym ubijamy mikserem do uzyskania lekkiej piany. Na tym etapie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy całość 3 – 4 minuty, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Teraz gorącą masę czekoladową wlewamy cienką stróżką do do masy jajecznej i miksujemy tylko do połączenia obu mas. Następnie przesiewamy suche składniki i mieszamy mikserem krótko, ale dokładnie. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-40 min, do suchego patyczka. Nie przeciągamy ciasta w piecu, bo będzie suche. Biszkopt ma smakować jak brownie.
Można go od razu po wystudzeniu kroić na blaty.
Robimy krem cappuccino. Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki kremu i zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Kiedy masa trochę zgęstnieje zwiększamy obroty i miksujemy 3-4 minuty, aż krem będzie gęsty. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie przebić go i nie zrobić masła. Krem gotowy do użycia!
Składamy ciasto. Biszkopt kroimy na dwa blaty. Wypukłą górę odkładamy na bok. Możemy z niej zrobić bajaderki.
Dolny blat przekładamy do blaszki, zapinamy obręcz i nasączamy go 1/2 ponczu kawowego. Następnie smarujemy go masą kajmakową. Na masę kruszymy chałwę.
Nakładamy 1/2 kremu i drugi biszkopt, który nasączamy pozostałym ponczem. Na biszkopt nakładamy resztę kremu. Wyrównujemy wierzch, robimy falę widelcem i posypujemy kawą cappuccino oraz ozdobną posypką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto delikatnie kawowe o pięknej nazwie „włoski narzeczony” gotowe!