Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Włoszka to klasyczny, włoski deser. Jest pełny smaku orzechów, kokosa i amaretto. Będzie tortem idealnym na specjalne okazje i nie tylko.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 753
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5458
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9276
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 153
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 103
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 753
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5458
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9276
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 153
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 103
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw.
W misce wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną. Odstaw.
W dużej misce utrzyj masło z olejem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj cukier i ubijaj do uzyskania puszystej masy, a następnie dołóż żółtka. Dodawaj partami mieszankę mąki z sodą naprzemiennie z maślanką.
Dołóż ekstrakt waniliowy, wiórki kokosowe i drobno posiekane orzechy. Wmieszaj je delikatnie do ciasta.
Na koniec wmieszaj szpatułką ubite wcześniej białka.
Trzy formy do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie ciasto między nie i wstaw do pieca nastawionego na 175 st. Celsjusza. Piecz je przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Serek ubij z masłem do uzyskania gładkiej masy.
Dodaj cukier puder i wanilię. Ubijaj do połączenia. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj mleko.
Jeden z blatów posmaruj ¼ kremu. Przykryj drugim blatem. Ponawiaj czynność do wykończenia składników. Ostatnią częścią kremu posmaruj brzegi ciasta.
Ciasteczka amaretto pokrusz na duże kawałki za pomocą ostrego noża lub tłuczka. Posyp je równomiernie na wierzchu ciasta. Całość polej syropem amaretto.
Ciasto Włoszka wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.