Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Kolejno dodawać po 1 żółtku cały czas ubijając. Do powstałej masy partiami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto delikatnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 st. przez ok 35 min. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące ciasto upuścić w formie z ok 30cm na podłogę. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty. Bitą śmietanę ubić mikserem, dodać śmietanfix i cukier. Przygotować polewę czekoladową: masło roztopić w garnku, zdjąć z ognia, dodać cukier, kakao i mleko, dobrze wymieszać. Oba blaty nasączyć przygotowaną wcześniej i wystudzoną herbatą. Dolny biszkopt posmarować dżemem, na to delikatnie wyłożyć bitą śmietanę, przykryć drugim blatem, polać polewą czekoladową i udekorować wiórkami kokosowymi.