Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczne ciasto, pachnące i smakujące jak popularny likier. Dodatek truskawek sprawia, że jest orzeźwiające i jeszcze pyszniejsze :)
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17769
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 1962
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 5899
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17769
Przepis przywiozłam od rodziny z Borysławic. Pączki z tego przepisu są wyjątk...
Odsłon: 1962
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 5899
Składniki
Najlepiej żeby alkohol i olej były w temperaturze pokojowej, więc wyciągamy je z z lodówki około 2 godzin wcześniej. Truskawki umyć, wyszypułkować, jeśli są duże przekroić na pół. Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na piankę. Następnie do miski wlać olej, likier, wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować na jednolitą masę. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, poukładać na nim truskawki, jeśli są duże przeciąć na pół (nie wciskać ich w ciasto, same się zapadną). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć blaszkę i piec około 45 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu). Studzić przez pierwsze 30 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyciągnąć na blat i obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego !