Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny przepis od mojej babci, tym razem na ciasto bakaliowe. Jest w naszej rodzinie od wielu lat, pieczone niemal na każdą okazję, gdyż jest proste i bardzo smaczne :)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1066
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 67
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1066
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 67
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę, sodę oraz olej. Wymieszać na gładką masę.
Do gotowego ciasta dodać rodzynki i kokos, posiekane jabłka i czekoladę oraz jabłka pokrojone w kostkę. Całą masę wymieszać, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 1 h w temp. 160-180 stopni.
Gotowe ciasto zostawić do ostudzenia, potem przygotować polewę: Masło rozpuścić w rondelku razem z wodą i cukrem, do ciepłego roztworu dodać mleko w proszku - tyle, ile płyn zabierze, aż masa będzie gęsta i jednolita. Wylać masę na ciasto i .... można jeść :) Smacznego!!!