Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny przepis od mojej babci, tym razem na ciasto bakaliowe. Jest w naszej rodzinie od wielu lat, pieczone niemal na każdą okazję, gdyż jest proste i bardzo smaczne :)
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10106
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2733
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1856
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 715
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3949
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10106
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2733
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1856
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 715
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3949
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę, sodę oraz olej. Wymieszać na gładką masę.
Do gotowego ciasta dodać rodzynki i kokos, posiekane jabłka i czekoladę oraz jabłka pokrojone w kostkę. Całą masę wymieszać, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 1 h w temp. 160-180 stopni.
Gotowe ciasto zostawić do ostudzenia, potem przygotować polewę: Masło rozpuścić w rondelku razem z wodą i cukrem, do ciepłego roztworu dodać mleko w proszku - tyle, ile płyn zabierze, aż masa będzie gęsta i jednolita. Wylać masę na ciasto i .... można jeść :) Smacznego!!!