Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z bezą to niezawodny pomysł na deser u progu jesieni, gdy trudno już znaleźć na straganach truskawki czy czereśnie, ale wciąż można cieszyć smakiem dojrzałych śliwek.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 689
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 662
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 254
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 689
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 662
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 254
Składniki
Pokrój masło na małe kawałki. Połącz wszystkie składniki na ciasto i energicznie zagnieć ręcznie (na stolnicy) lub mikserem z hakami (w misce) na jednolitą masę. Uformuj z niej dwie kule – jedną nieco większą od drugiej. Owiń folią spożywczą i odłóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Większą z kul ciasta rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Wyłóż ciastem dno i boki formy o wymiarach około 20x30 cm. Ponakłuwaj widelcem. Drugą kulę ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odłóż z powrotem do lodówki.
Umyj śliwki. Przekrój każdą na ćwiartki, usuwając przy tym pestkę. Rozłóż śliwki równomiernie (miąższem ku górze) na cieście. Oprósz cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz ciasto przez 10 minut.
Ubij białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając ubijania. Gdy cukier się rozpuści, dodaj do piany z białek przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Rozsmaruj pianę z białek na podpieczonym cieście ze śliwkami. Posyp startym na tarce ciastem. Wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz jeszcze przez około 40 minut.