Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto z bitą śmietaną ze śliwkowo-czekoladową nutą jest proste w przygotowaniu, a zarazem wykwintne. Możesz zaserwować je ważnym gościom!
Forma 25x35 cm
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 69144
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 69144
Składniki
Przygotuj biszkopt. Ubija białka ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj do piany cukier, a następnie po jednym żółtku.
Do masy jajecznej przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki szpatułką. Na koniec dodaj wodę.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x35 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 25 minut. Wystudź biszkopt na kratce, odwrócony do góry dnem. Umieść z powrotem w formie.
Przygotuj krem. Roztop w kąpieli wodnej czekoladę. Połącz z masłem, śmietanką i kakao. Wymieszaj na jednolity sos. Przestudź. Wymieszaj sos czekoladowy z powidłami i zblenduj na gładki krem. Rozprowadź krem na biszkopcie.
Przygotuj masę śmietanową. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia.
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania połącz śmietanę z żelatyną.
Przełóż masę śmietanową na warstwę kremu. Oprósz startą na tarce czekoladą deserową. Wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.