Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne ciasto, które jest kruche, owocowe i z dodatkiem budyniu. Po prostu bomba!
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 1007
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5480
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 374
Przepis dnia
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 1007
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5480
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 374
Składniki
Z miękkiego masła, mąki, sody, proszku do pieczenia i żółtek zarobić kruche ciasto. Gotowe podzielić na 2 części w stosunku 60%-40%, zapakować w folię i chować do zamrażalnika na przynajmniej 30 min. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć większą część ciasta na dużych oczkach. Podpiec przez 20 min. w temp. 190 stopni, następnie wyciągnąć i ostudzić.
Białka ubić, po czym powoli wsypywać cukier stale miksując. Następnie dodać budynie i na końcu oliwę, zmiksować. Na ostudzone ciasto przełożyć bezę i równo rozsmarować. Truskawki umyć, osuszyć pokroić w plastry i poukładać na bezie.
Zetrzeć drugą część ciasta. Piec całość jeszcze przez ok. 35 min. w temp. 190 stopni. Przed podaniem można z wierzchu posypać cukrem pudrem. Smacznego!