Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z całymi gruszkami jest niesamowicie gęste, wilgotne i aromatyczne. Gruszki gotowane w herbacie sprawiają, że całość nie tylko wspaniale smakuje, ale także wygląda efektownie.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85133
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2421
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9930
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3849
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7041
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85133
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2421
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9930
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3849
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7041
Składniki
Przygotuj gruszki. Wodę zagotuj w dużym garnku. Dodaj do niej herbatę i zmniejsz ogień. Parz ją przez 5 minut, a następnie wyjmij i dodaj cukier. Mieszaj do rozpuszczenia. Gruszki obierz i włóż do garnka razem z wanilią. Gotuj owoce na średnim ogniu przez 20-25 minut, do miękkości. Wyjmij je ostrożnie i odłóż na talerz do ostygnięcia.
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj mleko i śmietanę na gładką masę. W trzeciej misce utrzyj masło na jasną masę przez ok. 5-7 minut. Dodaj cukier i miksuj jeszcze przez kilka minut. Dodawaj po jednym jajku, za każdym dobrze mieszając. Do mieszanki jajecznej dodaj połowę mąki i połowę mleka. Wszystko wymieszaj i dodaj resztę mleka i mąki. Keksówkę o wymiarach 30x11 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż na dno kilka łyżek ciasta. Następnie postaw gruszki w równej odległości od siebie i zalej je pozostałym ciastem, ze szczególnym uwzględnieniem przerw między owocami. Ciasto z całymi gruszkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 50-55 minut, aż zacznie samodzielnie odchodzić od formy. Wyciągnij ciasto i odstaw do przestudzenia na kratce na 20 minut, a następnie wyjmij je z formy.
Przygotuj polewę. W niewielkim garnuszku rozpuść masło z pokruszoną czekoladą. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj, nie zagotowując. Przygotowaną polewą polej ciasto. Podawaj po jej zastygnięciu.