Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealnie komponuje się z porą roku . Powstało soczyste, aromatyczne i do tego łatwe do zrobienia ciasto. Delikatny smak orzechów i lekka kwaskowatość śliwek. Do tego cukinia która daje delikatną wilgoć. Ciasto które musicie zrobić.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 36
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 38
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2723
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 115
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 36
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 38
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2723
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 115
Składniki
Tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Cukinię nieobraną ścieramy na drobnych i średnich oczkach tarki. Trochę wody odlewam i ważę 200 g. Wodę zachowuję, bo może się przydać. Orzechy rozdrabniamy na żwirek.
Do jasnego ciasta wymieszać mąkę z proszkiem. Do ciemnego ciasta wymieszać mąkę, kakao, cynamon i proszek. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na krem. Powoli dolewamy olej, startą cukinię i orzechy, cały czas mieszamy do połączenia się składników. 1/3 masy ( u mnie to było ok. 235 g ) mieszamy ze składnikami jasnego ciasta. Resztę mieszamy ze składnikami ciemnego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt gęste możecie dodać po jednej łyżce wody z cukinii. Ja nie dodawałam.
Ciemne ciasto wykładamy do blaszki, potem nakładamy jasne ciasto, wyrównujemy. Rozkładamy połówki śliwek, przeciętą powierzchnią do góry. Lekko dociskamy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 175 C przez około 60 minut., do suchego patyczka.
Ciasto delikatnie posypać cukrem pudrem.