Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto z dyni i jabłek to pomysł tematyczny poczęstunek dla gości w Halloween. Z pewnością jednak polubisz ten przepis i będziesz korzystać z niego przez cały sezon na dynię!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5746
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1202
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12374
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5209
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5746
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1202
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12374
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5209
Składniki
Pokrój niewielką dynię (idealna jest hokkaido) na kilka kawałków i usuń miękisz z pestkami, pozostawiając skórkę. Tak przygotowaną dynię ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Upiecz dynię do miękkości – zajmie to około pół godziny. Oddziel miąższ od skórek i zblenduj na gładką masę. Odmierz 250 g (resztę wykorzystaj do innego celu). Pozostaw włączony piekarnik.
W międzyczasie roztop masło w rondelku (lub kuchence mikrofalowej) i przestudź. Dokładnie umyj pomarańczę i otrzyj z niej skórkę (cienką warstwę, bez białej części – w przeciwnym razie skórka będzie gorzka). Obierz jabłko i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Od razu skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
Utrzyj całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Powoli wlej do niej płynne masło, nie przerywając ucierania. Do masy przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko – do połączenia składników. Następnie dodaj skórkę pomarańczową, jabłko i purée z dyni. Ponownie wymieszaj na jednolite ciasto.
Natłuść i oprósz bułką tartą tortownicę o średnicy 22-24 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut – do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, oprósz je cukrem pudrem.