Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To puszyste ciasto z figami i chrupiącymi orzechami zachwyca prostotą i elegancją. Delikatna waniliowa nuta łączy się z naturalną słodyczą. Z kolei orzechy dodają przyjemnej chrupkości. Idealne jako deser do kawy, a także na wyjątkowe spotkania rodzinne.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2326
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 680
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8750
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2326
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 680
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8750
Składniki
Masło rozpuść w rondelku, następnie odstaw do przestudzenia.
W misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a także kilka kropli aromatu waniliowego. Wlej przestudzone masło i delikatnie wymieszaj całość do połączenia składników.
Do przygotowanej tortownicy o wielkości ok. 21 cm wlej ciasto. Na wierzchu poukładaj pokrojone w ćwiartki figi.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45–50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu posyp ciasto posiekanymi orzechami pekan lub włoskimi.