Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z galaretką agrestową to orzeźwiający deser z biszkoptem czekoladowym i kremem śmietankowym. Wyjątkowo proste i szybkie do zrobienia, dlatego uda się nawet początkującym kucharzom. Będzie idealnie pasować do popołudniowej kawy.
wymiary formy: 20x30 cm
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 801
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22854
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15267
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4965
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 801
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22854
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15267
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4965
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas mieszając, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.
Dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając drewnianą szpatułką.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiej suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką, tylko do połączenia składników.
W małej miseczce wymieszaj olej z gorącą wodą. Delikatnie wlej mieszaninę do ciasta, mieszając tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i wstaw całość do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 30-40 minut.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Ostrożnie przekrój je na dwa równe blaty.
Przygotuj galaretkę. Galaretki rozpuść w gorącej wodze. Odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj krem. W misce ubij śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy na sztywny, puszysty krem.
Uważaj, by nie przebić kremu.
Złóż ciasto. Włóż jeden z blatów ponownie do formy i rozsmaruj równomiernie krem śmietankowy. Pozostaw 4-5 łyżek. Przykryj go drugim blatem.
Następnie na wierzchu rozsmaruj cienką warstwą pozostały krem śmietankowy, a na górze wylej tężejącą już powoli galaretkę.
Ciasto z galaretką agrestową wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, do stężenia. Podawaj na zimno.