Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszne ciasto z jagodami i galaretką na spodzie biszkoptowym. Ciasto jest bardzo smaczne i idealnie nadaje się na upalne dni. Polecam wypróbować przepis.
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3295
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1300
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1822
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 598
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3295
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1300
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1822
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 598
Składniki
Najpierw przygotuję biszkopt na spód: Białka ubijam na sztywno. Do drugiej miski przekładam żółtka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę, tak żeby żółtka zbielały. Następnie dodaję w dwóch porcjach ubite białka i delikatnie mieszam szpatułką, aby białka się połączyły z masą. Na koniec do ciasta przesiewam obie mąki z proszkiem do pieczenia (mąkę również dodaję w dwóch porcjach), i mieszam delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję i piekę. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 25 minut. Nie należy otwierać piekarnika podczas pieczenia, ponieważ biszkopt może opaść, jedynie pod koniec pieczenia można otworzyć piekarnik i sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i w foremce odstawiam do wystudzenia.
W tym czasie przygotuję galaretkę: Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie, dokładnie mieszam i odstawiam do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć to przełożę ją na górę ciasta.
Przygotowanie bitej śmietany: Do żelatyny dodaję gorące mleko i dokładnie mieszam, tak aby żelatyna się rozpuściła. W misce ubijam przez chwilę śmietankę, następnie dodaję cukier puder i ubijam na sztywno. Do ubitej śmietany dodaję cienkim strumyczkiem żelatynę i miksuję na wolnych obrotach, tak aby składniki się połączyły.
Końcowe przygotowanie ciasta: ubitą śmietanę przekładam na górę wystudzonego ciasta i równo rozsmarowuję. Tak przygotowane ciasto wstawiam na lodówki na co najmniej 30 minut, żeby masa stężała. Gdy galaretka zacznie tężeć, górę ciasta posypuję jagodami (wypłukanymi i osączonymi), i za pomocą łyżki polewam tężejącą galaretką. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki, do momentu zastygnięcia galaretki. Ciasto z galaretką i jagodami jest gotowe, najlepiej smakuje podane na zimno. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa