Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z galaretką malinową jest dość wymagające, ale doskonale sprawdzi się na specjalne okazje. Możesz je zrobić w tortownicy, dzięki czemu będzie pełnić rolę tortu na rodzinnych uroczystościach.
Blacha 28 x 24 cm
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 51
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 571
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5545
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 51
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 571
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5545
Składniki
Najpierw zrób galaretkę, aby przestygła. Rozpuść ją we wrzątku i odstaw.
Zrób ciasto. Białka oddziel dokładnie od żółtek. Ubij z solą na sztywną pianę. Wtedy dodawaj cukier, cały czas ubijając. Następnie stopniowo wrzucaj żółtka, jedno po drugim, a na koniec wlej olej. Połącz na niskich obrotach.
Osobno przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj w 2-3 partiach do masy z białkami i wymieszaj delikatnie.
Ciasto podziel na dwie części. Upiecz je razem, jeśli masz dwie formy o wielkości ok. 28 x 24 cm. Możesz też upiec osobno. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 35 minut.
Białka ubij na sztywno, następnie stopniowo dodawaj cukier drobny, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie błyszcząca, przełóż ją na papier do pieczenia. Odrysuj na nim wielkość blachy, aby beza pasowała do ciasta. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.
W tym czasie mascarpone ubij ze śmietanką kremówką na sztywny krem. Pod koniec dodaj cukier waniliowy i cukier puder, zmiksuj.
Na pierwszą część ciasta wyłóż połowę kremu śmietankowego. Włóż do lodówki. Pozostałą część kremu również przykryj i włóż do lodówki.
Maliny podziel na pół. Kiedy galaretka zacznie tężeć, dodaj do niej owoce i wymieszaj.
Wyciągnij ciasto z lodówki, wylej tężejącą galaretkę i ponownie włóż do lodówki na 20 minut. Wyciągnij, wyłóż pozostały krem, przykryj warstwą ciasta i bezą z migdałami. Schłodź przed podaniem.