Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z galaretką pomarańczową jest niezwykle proste i efektowne. Choć wymaga nieco czasu przygotowań, to warto w ten sposób zaskoczyć wszystkich swoich bliskich.
Wymiary formy: 28x20 cm
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326188
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12020
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16646
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5383
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326188
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12020
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16646
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5383
Składniki
Przygotuj spód. Ciasto francuskie wyłóż w formie do pieczenia o wymiarach 28x20 cm, wyłożonej papierem silikonowym, w razie potrzeby docinając i sztukując spód. Posyp go cukrem pudrem.
Wstaw formę do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz spód przez ok. 30 minut, pod przykryciem z papieru do pieczenia i obciążeniem (np. z ryżu czy fasoli).
Na 5 minut przed końcem zdejmij papier i zostaw do lekkiego przyrumienienia.
Przygotuj galaretkę pomarańczową. Galaretki pomarańczowe rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj galaretkę białą. W garnuszku podgrzej mleko. Odłóż pół szklanki i rozprowadź żelatynę. Następnie przelej całość do głównego garnka i dobrze wymieszaj.
Zostaw do ostygnięcia.
Złóż ciasto. Na podpieczony spód wylej cienką warstwę galaretki pomarańczowej. Wstaw formę do zamrażalnika na ok. 15-20 minut, aż galaretka zastygnie. Pozostałe mieszaniny trzymaj w cieple.
Następnie wylewaj cienkie warstwy: białą, pomarańczową, białą i pomarańczową. Lejąc ostatnią warstwę, pozostaw trochę galaretki do późniejszej dekoracji. Po każdej warstwie wstawiaj całość do zamrażalnika na kilka, kilkanaście minut do zastygnięcia.
Do odłożonej wcześniej niewielkiej ilości galaretki pomarańczowej dodaj dżem malinowy i wymieszaj. Mieszaninę wylej i delikatnie rozsmaruj na wierzchu ciasta.
Ciasto z galaretką pomarańczową wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno.