Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z galaretką pomarańczową jest niezwykle proste i efektowne. Choć wymaga nieco czasu przygotowań, to warto w ten sposób zaskoczyć wszystkich swoich bliskich.
Wymiary formy: 28x20 cm
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84873
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2190
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9771
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3512
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6875
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84873
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2190
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9771
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3512
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6875
Składniki
Przygotuj spód. Ciasto francuskie wyłóż w formie do pieczenia o wymiarach 28x20 cm, wyłożonej papierem silikonowym, w razie potrzeby docinając i sztukując spód. Posyp go cukrem pudrem.
Wstaw formę do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz spód przez ok. 30 minut, pod przykryciem z papieru do pieczenia i obciążeniem (np. z ryżu czy fasoli).
Na 5 minut przed końcem zdejmij papier i zostaw do lekkiego przyrumienienia.
Przygotuj galaretkę pomarańczową. Galaretki pomarańczowe rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj galaretkę białą. W garnuszku podgrzej mleko. Odłóż pół szklanki i rozprowadź żelatynę. Następnie przelej całość do głównego garnka i dobrze wymieszaj.
Zostaw do ostygnięcia.
Złóż ciasto. Na podpieczony spód wylej cienką warstwę galaretki pomarańczowej. Wstaw formę do zamrażalnika na ok. 15-20 minut, aż galaretka zastygnie. Pozostałe mieszaniny trzymaj w cieple.
Następnie wylewaj cienkie warstwy: białą, pomarańczową, białą i pomarańczową. Lejąc ostatnią warstwę, pozostaw trochę galaretki do późniejszej dekoracji. Po każdej warstwie wstawiaj całość do zamrażalnika na kilka, kilkanaście minut do zastygnięcia.
Do odłożonej wcześniej niewielkiej ilości galaretki pomarańczowej dodaj dżem malinowy i wymieszaj. Mieszaninę wylej i delikatnie rozsmaruj na wierzchu ciasta.
Ciasto z galaretką pomarańczową wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno.