Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z galaretką pomarańczową jest niezwykle proste i efektowne. Choć wymaga nieco czasu przygotowań, to warto w ten sposób zaskoczyć wszystkich swoich bliskich.
Wymiary formy: 28x20 cm
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10751
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6185
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5363
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13080
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4829
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10751
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6185
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5363
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13080
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4829
Składniki
Przygotuj spód. Ciasto francuskie wyłóż w formie do pieczenia o wymiarach 28x20 cm, wyłożonej papierem silikonowym, w razie potrzeby docinając i sztukując spód. Posyp go cukrem pudrem.
Wstaw formę do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz spód przez ok. 30 minut, pod przykryciem z papieru do pieczenia i obciążeniem (np. z ryżu czy fasoli).
Na 5 minut przed końcem zdejmij papier i zostaw do lekkiego przyrumienienia.
Przygotuj galaretkę pomarańczową. Galaretki pomarańczowe rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj galaretkę białą. W garnuszku podgrzej mleko. Odłóż pół szklanki i rozprowadź żelatynę. Następnie przelej całość do głównego garnka i dobrze wymieszaj.
Zostaw do ostygnięcia.
Złóż ciasto. Na podpieczony spód wylej cienką warstwę galaretki pomarańczowej. Wstaw formę do zamrażalnika na ok. 15-20 minut, aż galaretka zastygnie. Pozostałe mieszaniny trzymaj w cieple.
Następnie wylewaj cienkie warstwy: białą, pomarańczową, białą i pomarańczową. Lejąc ostatnią warstwę, pozostaw trochę galaretki do późniejszej dekoracji. Po każdej warstwie wstawiaj całość do zamrażalnika na kilka, kilkanaście minut do zastygnięcia.
Do odłożonej wcześniej niewielkiej ilości galaretki pomarańczowej dodaj dżem malinowy i wymieszaj. Mieszaninę wylej i delikatnie rozsmaruj na wierzchu ciasta.
Ciasto z galaretką pomarańczową wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno.