Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pulchne i mięciutkie ciasto z jabłkami zna niejedna babcia. Wilgotny, rozpływający się w ustach placek idealnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. Dodatek cynamonu i miodu sprawia, że ciasto nie tylko wyjątkowo dobrze smakuje, ale i pięknie pachnie. Przekonaj się i wypełnij dom korzennym zapachem.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 165 stopni Celsjusza. Przygotuj klasyczną foremkę - keksówkę. Na dnie połóż arkusz papieru do pieczenia lub całość wysmaruj masłem i obtocz bułką tartą.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Jajka umieść w misce, dodaj brązowy cukier, a także startą skórkę z cytryny. Ubijaj wszystko przez około 8 minut, aż jajka będą puszyste, a cukier rozpuszczony. Stopniowo do miski dodawaj po łyżeczce oleju, nieustannie ubijając masę. Pod koniec dodaj miód.
Do oddzielnej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Sypkie produkty dodaj do ubitych jajek. Następnie dosyp rodzynki oraz płatki owsiane. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Pod koniec mieszania wsyp pokrojone uprzednio jabłka w drobną kostkę.
Do przygotowanej wcześniej keksówki wylej masę, a wierzch ciasta posyp kilkoma łyżeczkami brązowego cukru. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 90 minut, sprawdzając co jakiś czas masę patyczkiem. Powinien być suchy, a nie obklejony mokrym ciastem. Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Jeśli chcesz zachować na dłużej wilgotność i świeżość ciasta, przechowuj je pod przykryciem, np. z ręcznika kuchennego.