Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie wilgotne, pięknie pachnące, bogate w jabłka ciasto jesienne :-)
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 134
Przygotowałam wykwintne, delikatne w smaku risotto z białymi szparagami. Mam...
Odsłon: 36
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 141
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 535
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 4903
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 134
Przygotowałam wykwintne, delikatne w smaku risotto z białymi szparagami. Mam...
Odsłon: 36
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 141
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 535
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 4903
Składniki
Rodzynki przełożyć do garnka i zalać 200 ml wody, podgrzewac na małym ogniu kilka minut, aż rodzynki wchłoną wodę, wystudzić. Jabłka umyc, obrac i pokroić w kostkę ok. 1,5 - 2 cm. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól, wymieszac. W drugiej misce umieścić 2 jajka, 2 żółtka, cukier, olej i skórkę z cytryny. Ucierac mikserem ok. 8 min. do uzyskania, jasnej, puszystej masy. Następnie dodac pokrojone jabłka, ostudzone rodzynki i 75ml wody, wymieszać wszystko szpatułką. Dodać suche składniki i znowu wszystko delikatnie wymieszac szpatułką. W osobnej misce ubic białka z odrobiną soli, na sztywną pianę. Dodac ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy (u mnie śr. 22cm ale moze być 23-24cm) wyłozonej papierem do pieczenia. Wyrównac.
Piec w temp. 180 stopni ok. 70-80 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąc z piekarnika, wystudzić. Krem serowy. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i miodem do połączenia się składników. Następnie w 4-rech partiach dodac twaróg, ciagle miksując. Wystudzone ciasto przekroic wzdłuż na pół
Spód ciasta ułożyć na talerz lub patere, wyłozyć połowę kremu, rozsmarowac, przykryc drugą częścią ciasta, posmarowac resztą kremu, wyrównać. Wierzch mozna posypać płatkami migdałów i cynamonem
Smacznego :-)