Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kaszą manną to szybki i prosty w wykonaniu deser o bardzo słodkim i mocno czekoladowym smaku. Dzięki dodatkowi kaszy wyróżnia się ciekawą konsystencją.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 318
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 62
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 61
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 42
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2289
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 318
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 62
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 61
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 42
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2289
Składniki
Przygotuj warstwę jasną. Jajka ubij ze 100 g cukru na jasną, puszystą masę. Dodawaj powoli mąkę, cały czas mieszając.
Przygotuj warstwę ciemną. W rondelku zagotuj mleko z cukrem i kakao. Ubijaj wszystko do rozpuszczenia. Kiedy mieszanina zacznie się gotować dodaj kaszę mannę i dobrze wymieszaj. Zdejmij z ognia i ostudź.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z masą czekoladową, a w osobnej misce ubij białka. Na koniec delikatnie wmieszaj je w zimne już ciasto.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód rozsmaruj cienką warstwę jasnego ciasta, pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni do krawędzi blachy. Na to wylej masę czekoladową, a na wierzch delikatnie rozłóż pozostałe jasne ciasto, pozostawiając tyle samo miejsca do krawędzi. Nie musi być całkowicie równo i jednolicie. Obie warstwy mogą się odrobinę przenikać i mieć różną grubość.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj polewę. Czekoladę pokrusz i przełóż do niewielkiego rondelka. Zalej ją mlekiem i sokiem z cytryny. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Polewę wylej na ostudzone już ciasto.
W podobny sposób rozpuść deserową czekoladę w dwóch łyżkach mleka. Za pomocą łyżki lub szpatułki nakreśl na cieście z kaszą manną finezyjne wzory, kratkę lub esy-floresy.
Deser doskonale pasuje z dodatkiem kwaśnych owoców sezonowych, które przełamują jego smak.