Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kaszy jaglanej z lekko kwaskowymi morelami i zapachem prawdziwej wanilii. Na mocno chrupiącym spodzie z pokruszonych wafelków. Upieczone ciasto można polać białą, rozpuszczoną czekoladą.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1282
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1718
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 106
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 512
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1282
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1718
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 106
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 512
Składniki
Foremkę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować spód. Wafelki rozkruszyć, dodać płatki owsiane i olej kokosowy. Wymieszać i wyłożyć tortownicę. Wyrównać łyżką zwilżoną zimną wodą.
Kaszę jaglaną wypłukać i ugotować jak zwykle. Wlać trochę mleka i zmiksować. Dodać resztę mleka, 2 jajka, 1 budyń, cukier waniliowy i rozpuszczony olej kokosowy. Suszone morele drobno pokroić i dodać do masy. Wymieszać. Posłodzić według upodobania miodem lub syropem klonowym. U mnie jest 1-2 łyżki miodu. Jeśli masa jest bardzo sucha, można dodać trochę mleka. Ostrożnie wyłożyć na spód.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni około godziny. Przed podaniem ciasto można udekorować świeżymi owocami lub polać białą czekoladą . Smacznego! Dekoracja wielkanocna: z upieczonego ciasta można wyciąć takie słodkie baranki przy pomocy foremki do ciastek. I posypać kokoskami.