Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kiwi i bananem idealna propozycja na niedzielne popołudnie zwłaszcza, że na zewnątrz już szaro i zimno. A deser chyba każdemu poprawia humor :) więc deser który robi się szybko i bez pieczenia poprawi nam go jeszcze bardziej.
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 33
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 102
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 33
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 102
Składniki
Te ciasto robi się na prawdę łatwo i nie licząc czasu w którym dane jego elementy stygną to szybko. Zaczynam od spodu naszego ciasta, w mały garnku rozpuszczamy masło. W międzyczasie kruszymy herbatniki ( ja używam do tego zazwyczaj blendera lub kraszera do lodu), gdy masło nam się już rozpuści dodajemy je do skruszonych herbatników i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy je na spód blachy ( w moim przypadku była to tortownica ) i chowamy do lodówki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kiwi, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę, wielkość nie ma znaczenia zróbcie to według uznania. Następnie wrzucamy kiwi do garnka dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu do momentu w którym cukier się rozpuści i połączy z sokiem i kiwi. Gdy już to zrobimy, zostawiamy garnek aby całość przestygła. Gdy nasze kiwi jeszcze stygnie obieramy banany i kroimy je w plastry. Pokrojone banany układamy na spodzie naszego ciasta. Następnie przekładamy jogurt do miski i dodajemy do niego nasze kiwi. Mieszamy żelatynę z gorącą wodą i również dodajemy do jogurtu. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na spód ciasta z bananami. Teraz został już tylko ostatni etap, ciasto należy schować do lodówki na 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem można udekorować plastrami kiwi i na przykład wiórkami kokosowymi. I mamy pyszne ciasto z kiwi i bananem! Dajcie znać jak Wam smakowało :) Smacznego!