Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kruszonką i śliwkami to klasyka wśród polskich wypieków. Kruche, słodkie oraz mocno owocowe.
Wymiary blachy: 23 x 23 cm.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 92
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31248
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 92
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31248
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
Roztop masło w małym rondelku. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, połącz je wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone masło w kostkę, a następnie wsyp cukier. Wbij jajka i wlej śmietanę. Zmiksuj, aby ciasto zrobiło się gładkie i jednolite. Przełóż na blaszkę o długości boków 23 cm.
W drugiej misce połącz składniki na kruszonkę. Zagnieć energetycznie ciasto. Śliwki umyj, osusz, a następnie pozbądź się pestek. Nie ma potrzeby obierania owoców.
Na ciasto w blaszce wyłóż śliwki skórkami do dołu. Posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut.