Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kruszonką i śliwkami to klasyka wśród polskich wypieków. Kruche, słodkie oraz mocno owocowe.
Wymiary blachy: 23 x 23 cm.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 886
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1335
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 886
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1335
Składniki
Roztop masło w małym rondelku. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, połącz je wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone masło w kostkę, a następnie wsyp cukier. Wbij jajka i wlej śmietanę. Zmiksuj, aby ciasto zrobiło się gładkie i jednolite. Przełóż na blaszkę o długości boków 23 cm.
W drugiej misce połącz składniki na kruszonkę. Zagnieć energetycznie ciasto. Śliwki umyj, osusz, a następnie pozbądź się pestek. Nie ma potrzeby obierania owoców.
Na ciasto w blaszce wyłóż śliwki skórkami do dołu. Posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut.