Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kruszonką i śliwkami to klasyka wśród polskich wypieków. Kruche, słodkie oraz mocno owocowe.
Wymiary blachy: 23 x 23 cm.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15707
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4733
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 403
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15707
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4733
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 403
Składniki
Roztop masło w małym rondelku. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, połącz je wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone masło w kostkę, a następnie wsyp cukier. Wbij jajka i wlej śmietanę. Zmiksuj, aby ciasto zrobiło się gładkie i jednolite. Przełóż na blaszkę o długości boków 23 cm.
W drugiej misce połącz składniki na kruszonkę. Zagnieć energetycznie ciasto. Śliwki umyj, osusz, a następnie pozbądź się pestek. Nie ma potrzeby obierania owoców.
Na ciasto w blaszce wyłóż śliwki skórkami do dołu. Posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut.