Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kruszonką i śliwkami to klasyka wśród polskich wypieków. Kruche, słodkie oraz mocno owocowe.
Wymiary blachy: 23 x 23 cm.
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 690
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4179
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17412
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3261
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 221
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 690
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4179
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17412
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3261
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 221
Składniki
Roztop masło w małym rondelku. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, połącz je wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone masło w kostkę, a następnie wsyp cukier. Wbij jajka i wlej śmietanę. Zmiksuj, aby ciasto zrobiło się gładkie i jednolite. Przełóż na blaszkę o długości boków 23 cm.
W drugiej misce połącz składniki na kruszonkę. Zagnieć energetycznie ciasto. Śliwki umyj, osusz, a następnie pozbądź się pestek. Nie ma potrzeby obierania owoców.
Na ciasto w blaszce wyłóż śliwki skórkami do dołu. Posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut.