Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ciasto z kruszonką owsianą to tradycyjne, babcine ciasto wzbogacone o nietypowe, chrupiące wykończenie.
Forma 21x21 cm
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52451
W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były og...
Odsłon: 52451
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki na ciasto do temperatury pokojowej, a mleko do około 37°C. Masło roztop i przestudź.
Rozkrusz drożdże i połącz z łyżką cukru. Gdy zaczną „pracować”, dolej mleko i dokładnie wymieszaj. Przykryj naczynie z zaczynem bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Przesiej do miski mąkę. Wymieszaj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodaj do miski jajka i maślankę. Wlej wyrośnięty zaczyn. Wyrób wszystkie składniki (dłonią lub mikserem z hakami) na gładkie ciasto. Pod koniec dodaj płynne masło.
Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 21x21 cm. Ponownie wyrób ciasto i równomiernie rozprowadź w formie. Na wierzchu ułóż maliny. Odstaw formę jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotuj owsianą kruszonkę. Połącz płatki owsiane z syropem klonowym, sokiem z cytryny i miękkim masłem. Krótko zblenduj (tak, by składniki połączyły się ze sobą, a płatki lekko rozdrobniły, ale nie na gładką masę).
Oprósz maliny brązowym cukrem i przełóż na nie kruszonkę. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35 minut.