Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdzowe z makiem i jabłkami. Alternatywa dla makowca. Polecam warto spróbowac.
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 540
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 778
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 540
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 778
Składniki
Robimy zaczyn z drożdży łyżki mąki i łyżki cukru.Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy zaczyn drożdżowy resztę cukru jajko i roztopione letnie masło. Zarabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
. Mak zaparzamy niewielką ilością gorącej wody.( nie może być rzadki.) Do przestudzonego maku dodajemy pozostale składniki . Ciasto wyrośnięte dzielimy na 2 części. wałkujemy na 2 prostokąty 15na 50 cm. Na każdy rozsmarowujemy 1/2 masy makowej. Zwijamy w rulony( jak na małe rolady) miejscem łączenia pod spód. Układamy w tortownicy ( średniej) na kształt ślimaka. Jabłka dzielimy w ósemki i przakladamy ciastow w miejscach gdzie roladki się stykają. Po upieczeniu pollewamy lukrem można posypąc skorką pomarańczową.