Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z kremowym serkiem mascarpone i frużeliną wiśniową na kruchym, maślanym spodzie.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12563
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 28
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12563
Składniki
Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do miski dodajemy miękkie masło i cukier puder - ucieramy 6 minut mikserem. Następnie dodajemy żółtko. Miksujemy. Dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Masa będzie ciężka i gęsta. Blaszkę wykładamy ciastem i wyrównujemy łyżką. Pieczemy 20 min plus minus 2-3 minuty (ciasto musi być złociste).
Krem mascarpone ubijamy mikserem z cukrem pudrem oraz z sokiem z cytryny ok 4 minut stanie się puszysty i zwiększy troszkę swoją objętość. Wykładamy na przestudzone kruche maślane ciasto.
Wiśnie świeże bądź mrożone zasypujemy cukrem i zostawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie powinny puścić sok. Wiśnie gotujemy w garnku najlepiej z grubym dnem przez 5 min. Następnie do szklanki dodajemy 2 łyżki wody, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładanie mieszamy i wlewamy do wiśni. Masa zgęstnieje. Następnie do szklanki wsypujemy żelatynę zalewamy zimną wodą (2 łyżki) kiedy lekko napęcznieje wstawiamy do mikrofali na 8 sek. Mieszamy i dodajemy do masy z wiśniami. Całość będzie gęsta, kiedy przestygnie dodajemy na sam wierzch ciasta. Wstawiamy na 2 h do lodówki.