Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które sprawdza się w każdej sytuacji. Połączenie kruchego spodu z delikatną masą z masła orzechowego i czekoladową polewą z pewnością każdemu zasmakuje.
blaszka 20 x 25 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i miękkie masło. Ciasto wyrabiamy dłońmi do momentu uzyskania zwartej konsystencji.
Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i równamy, tak aby ładnie przykryło nam cały spód formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni na około 20 minut. Pieczemy do momentu, aż się delikatnie zarumieni od góry. Następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Zimny serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (masa powinna zwiększyć trzykrotnie swoją objętość). Następnie dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy na wystudzony spód. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Gorzką czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy olej kokosowy i podgrzewamy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.
Ciasto wyciągamy z lodówki, polewę czekoladową równomiernie rozprowadzamy na powierzchni masy z masła orzechowego. Gotowe! Ciasto przechowujemy w lodówce.