Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które sprawdza się w każdej sytuacji. Połączenie kruchego spodu z delikatną masą z masła orzechowego i czekoladową polewą z pewnością każdemu zasmakuje.
blaszka 20 x 25 cm
Polecam.
Odsłon: 649
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4413
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1113
Polecam.
Odsłon: 649
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4413
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1113
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i miękkie masło. Ciasto wyrabiamy dłońmi do momentu uzyskania zwartej konsystencji.
Blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i równamy, tak aby ładnie przykryło nam cały spód formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni na około 20 minut. Pieczemy do momentu, aż się delikatnie zarumieni od góry. Następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Zimny serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (masa powinna zwiększyć trzykrotnie swoją objętość). Następnie dodajemy masło orzechowe i miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy na wystudzony spód. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Gorzką czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy olej kokosowy i podgrzewamy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.
Ciasto wyciągamy z lodówki, polewę czekoladową równomiernie rozprowadzamy na powierzchni masy z masła orzechowego. Gotowe! Ciasto przechowujemy w lodówce.