Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maliny i czekolada czyli delikatny, puszysty, a zarazem kaloryczny deser w którym się zakochałam.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 178
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 178
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 135
Składniki
Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę i kakao. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Mus czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę, odstawiamy na ok 3 minuty, dokładnie mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby śmietana była mocno schłodzona. Tak postępujemy ze śmietanką i czekoladą na krem jasny i ciemny. Gdy śmietanka będzie odpowiednio schłodzona dodajemy serek mascarpone (do ciemnej czekolady dodajemy dodatkowo cukier puder) i ubijamy na puszysty krem. Biszkopt należny nasączyć amaretto, na to wykładamy krem czekoladowy, maliny, a następnie jasny krem. Całość posypujemy startą czekoladą.