Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powoli zaczynamy wchodzić w truskawkowy sezon. A skoro tak - to nie może się obejść bez pysznego ciasta. Takiego, co to się robi w okamgnieniu. Delikatny, puszysty, przywołujący swoim smakiem lato.
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 3939
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 179
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 447
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 3939
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 179
Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
Odsłon: 447
Składniki
Przygotuj tortownice o średnicy 21 - wyłóż ją papierem do pieczenia. Herbatniki zblenduj, dodaj studzone masło i dobrze wymieszaj. Ciateczkową masą wyłóż spód tortownicy.
Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby napęczniała.
W tym czasie do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder, cukier z wanilią i ubijaj na lekko sztywno. Do drugiej miski przełóż mascarpone oraz jogurt i zmiksuj na średnich obrotach do połączenia składników. Napęczniałą żelatynę rozpuścić dokładnie w mikrofalówce lub w rondelku na gazie (nie gotuj!).
Do kremu z mascaropone i jogurtu dodaj ciepłą żelatynę i zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż masę na ciasteczkowy spód.
Truskawki oczyść, umyj, osusz i zblenduj na puree. Wrzuć do garnka i zagotuj. Dodaj galaretkę truskawkową, wymieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Wystudzony mus truskawkowy przelej na białą masę. Wierzch ciasta możesz udekorować truskawkami. Ciasto z musem truskawkowym wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.