Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mówiłam Wam już, że w moim ogrodzie rośnie potężny orzech i codziennie spadają z niego setki orzechów? Cały czas szukam pomysłów na ich przetwarzanie i dzisiaj kolejny z nich. Mogę powiedzieć, że trafiony w dziesiątkę :) Ciasto z orzechami!
Najlepsza sałatka na Andrzejki z pieczarkami marynowanymi, idealna również na...
Odsłon: 521
Przepyszna surówka z kiszonej kapusty, jabłka, czerwonej cebuli oraz natki pi...
Odsłon: 590
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 115
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 77
Najlepsza sałatka na Andrzejki z pieczarkami marynowanymi, idealna również na...
Odsłon: 521
Przepyszna surówka z kiszonej kapusty, jabłka, czerwonej cebuli oraz natki pi...
Odsłon: 590
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 115
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 77
Składniki
Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i cukier wanilinowy. Wyrabiam wszystko na wysokich obrotach około 10 minut – aż masa zbieleje.
Potem dodaję mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wyrabiam dalej, tylko już na małych obrotach.
Orzechy drobniej siekam i dodaję do ciasta. Garstkę zostawiam do posypania po wierzchu. Mieszam już łyżką i przelewam do natłuszczonej i obsypanej bułeczką tartą foremki.
Układam na cieście owoce – nie wciskam ich w ciasto, tylko delikatnie kładę na wierzchu. Posypuję resztą orzechów.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę około 1 godziny :)